Koli dağıtım maliyetlerini düşüren, üretim ile tüketim noktasında ambalajladığı ürün veya ürünleri en iyi biçimde bir arada tutan muhafaza, nakil ve tanıtma görevini üstlenen eşsiz bir ambalaj çeşididir. Katı, taneli, sıvı, yumuşak, sert, hassas ya da dayanıklı tüm ürünler oluklu mukavva koli sayesinde güvenle ambalaj edilmektedir. Her oluklu mukavva koli, paketlediği ürünün özelliklerine uygun olarak tasarlanmakta olup dolum şartlarına istife, palete, depolama ve nakliyeye uygunluğu göz önünde bulundurularak özel olarak üretilmektedir. Oluklu mukavvadan üretilen kolilere, üretim esnasında baskı yapılabilir. 1,2,3,4 renge kadar su bazlı baskılar mevcuttur. Baskıyı sağlayan temel gereç klişe (cyrel) ve boyalardır. Koli kesim ve büklüm esnasında, aynı anda baskı ünitesinden geçer. Bu baskılama,boya almış baskılama merdanlerinin klişenin bağlı olduğu merdanenin tur esnasında temasıyla gerçekleşir. Koliye yapılacak baskı için Pantone kodlu renkler tercih edilmektedir. Bu pantone renkler kolinin yüzey rengine göre (Beyaz ya da Kahverengi) seçeneklendirilir ve boyalar koli üzerinde çabuk kurur.

Tarihçe

İlk ondüle 1856’da İngiltere’de yapılmıştır. Oluklu mukavvanın ise ilk patenti 1871’de alınmıştır. Ambalaj amacıyla kullanımı da 1870’lerdir. İlk kutu formu 1890’da keşfedilmiştir. Tek yüzlü (sırtı açık, single face, ondüle mukavva) üretim makinesi 1881’de, ilk oluklu hattı 1895’de kullanılmıştır. Oluklu mukavva kutunun, taşıma ambalajı olarak ilk kullanılması 1903’tedir. 1910’larda oluklu mukavvanın çok faydalı bir ambalaj olduğu anlaşılmaya başlanmıştır. 1916’da ilk kez çift dalga çalışan oluklu hattı kurulmuştur. Ülkemizde 1954’de Seka’nın İzmit oluklu fabrikası devreye girmiş. 1960’da Dako, 1966’da Bomsaş ve 1968’de Olmuk devreye girmiştir.

Avantajları

  • Darbelere karşı maksimum korumalıdır.
  • Dayanıklıdır tekrar kullanılabilir.
  • Farklı sektörlerde çok amaçlı kullanım
  • Hafif bir malzemedir. Ekonomiktir.
  • İhracat paketlemelerine uygundur.

Kullanım alanları

Gıda, Elektrik, Mobilya, Otomotiv, Plastik, Kimya, İlaç, Beyaz Eşya, Taşımacılık, Tekstil, Matbaa gibi sektörlerde taşıma, saklama, kırılma ve hasara karşı koruma için kullanılır.

Çeşitleri

Tam Kapaklı Koli, Yarım Kapaklı Koli, Seperatörlü Koli, Özel Kesimli Koli, Tutmalı Koli, Kapaklı Koli, Kilitli Tava Kolisi, 5 Panelli Sarma Kolisi, Arşiv Kolisi, Erzak Kolisi, İhracat Kolisi, Tekstil Kolisi, Özel Kesimli Kutu, Mikro Kutu, Lahmacun ve Pizza Kutusu, Tabanı Kilitli Kutu, Geçme Tabanlı Kutu, 4 Renk Baskılı Koli